Opzet van een toolkit voor ISO 27001 (deel 2)

In het eerste artikel hebben we het gehad over de eerste voorzichtige opzet voor een tabelstructuur voor het vastleggen van de normen. Nu we dat hebben is het tijd om de eerste schermen te maken om dit te gaan ontsluiten. Daarvoor maak ik graag gebruik van de basiscode van een reeds bestaand project. Zo hebben we meteen een goede start!

SQL DateDiff in jaren kloppend krijgen

DateDiff met jaren werkt zeer eenvoudig: het pakt het jaar deel van de beide datums en haalt deze van elkaar af. Dat is lang niet altijd terecht. In veel gevallen wil je namelijk dat daadwerkelijk wordt gekeken naar de datums als geheel, in plaats van alleen naar het jaar gedeelte. Een voorbeeld kan dit verschil snel duidelijk maken.

SQL resultaten sorteren op specifieke rij

Het kan voorkomen dat je een SQL resultaatset wilt sorteren, maar dat je een bepaalde rij eerst als eerste (of juist als laatste) in de set wilt hebben. In dat geval zul je een aanpassing moeten maken aan de ORDER BY, maar welke aanpassing is dat precies? In dit korte artikel laten we je zien hoe je dit voor elkaar krijgt aan de hand van een voorbeeld.

Voorgeselecteerde parent ID in detailscherm

In Thinkwise kunnen aan elkaar gekoppelde tabellen eenvoudig met elkaar worden verbonden in een enkel scherm. Op die manier zie je direct het hoofdrecord en de daaraan gekoppelde subrecords. Wanneer je in dat scherm een nieuw subrecord wilt toevoegen (of een bestaande wilt wijzigen) wil je natuurlijk wel dat deze automatisch gekoppeld is aan datzelfde hoofdrecord.

Opzet van een toolkit voor ISO 27001 (deel 1)

Binnen onze organisatie is certificering voor ISO 27001 (en daaraan gekoppeld NEN 7510) een speerpunt. Dit jaar heb ik de parttime rol van Security Officer mogen overnemen. Een boeiende uitdaging. Eerste prioriteit: het opzetten van een toolkit om structuur aan te brengen in de documentatie en werkzaamheden. In deze reeks neem ik jullie graag mee in dit proces!

Gebruik van het argument WITH TIES in T-SQL

En zo word je weer eens verrast door een functionaliteit van T-SQL waar je het bestaan niet van wist. WITH TIES dient een heel specifiek doel, dus echt vaak zul je hem sowieso niet gaan gebruiken. Maar toch is het interessant om na te denken in welke gevallen dit argument van pas zou kunnen komen. Tijd voor een korte toelichting!

Toevoegen van extra rij met totalen in SQL Server

Wanneer je een recordset in SQL Server ophaalt met numerieke waarden (bijvoorbeeld factuurbedragen of aantal views), kan het voorkomen dat je ook een rij met totalen wilt. Regelmatig wordt dit door ontwikkelaars opgelost in de programmatuur die de recordset ontvangt (ColdFusion, PHP etc.), maar de regel kan ook eenvoudig worden toegevoegd aan de recordset zelf.

CFModule wordt twee keer uitgevoerd

De CFModule tag is bedoeld om een custom tag binnen ColdFusion te invoken. Nou weet ik niet wat jullie doen, maar ik gebruik deze tag eigenlijk nooit. Let gewoon op je scope en je kunt net zo goed een CFInclude doen. Of roep gewoon de custom tag rechtstreeks aan. Maar goed, ik moest werken aan een applicatie van iemand anders, en die was er wel gek op. Alleen werd de custom tag twee keer uitgevoerd.

Meerdere groepen openen in Bootstrap 3 collapse plugin

Ik ben een groot fan van Bootstrap. Een prachtig uitgangspunt om een responsive website of webtoepassing te realiseren. Bootstrap kent verschillende plugins. Een daarvan is de collapse plugin. Met deze plugin kun je handig stukken tekst in- en uitklappen. Ideaal voor bijvoorbeeld een FAQ. Maar wat nu als je niet automatisch een blok wilt dichtklappen als een ander blok wordt geopend?

BTW berekenen over verzendkosten

Bijna iedere webshop rekent verzendkosten door aan de klant. Deze verschijnen ook als aparte regel op de factuur. Voor veel (toekomstige) webondernemers is het echter niet duidelijk of over de verzendkosten nu BTW moet worden berekend. Wellicht is deze verwarring deels te wijten aan het feit dat op postzegels ook geen BTW wordt berekend. We zetten het even voor je op een rijtje.

Over mij

Mijn naam is Marcel van Langen. Ik ben werkzaam als freelancer. Een harde en eerlijke werker, met een passie voor doelgerichte oplossingen. Ik voer al jaren mooie klussen uit voor geweldige klanten. Mijn technische specialisaties zijn het Thinkwise platform, SQL Server en ColdFusion development.

Lees verder...
Diensten