Tijd besparen met CFEclipse snippets

09-08-2012 | Marcel van Langen | ColdFusion | snippets, code, timesaver, coldfusion, eclipse

Tijd besparen als ontwikkelaar: dat klinkt als muziek in de oren. De ontwikkelaar zelf, de projectmanager, de klant, iedereen is gek op tijdsbesparing. CFEclipse biedt de mogelijkheid om code snippets te maken: kleinere stukjes code die met een eenvoudige toetscombinatie kunnen worden aangeroepen. Zelfs variabelen kunnen worden ingezet. Tijd voor een nadere kennismaking!

Deze snippets maak je in de zogenaamde Snip Tree View. Ga hiervoor in Eclipse naar Windows > Show View en daar zie je als het goed is de Snip Tree View staan. Open deze om direct snippets te gaan maken. Het maken van een snippet is eenvoudig. Klik op het blauwe plusje en je kunt direct een snippet toevoegen. Het formulier zelf is eenvoudig en spreekt denk ik voor zich.

Je kunt een snippet op twee manieren aanroepen. De eerste manier is om de Snip Tree View te openen en te dubbelklikken op de betreffende snippet. Dat is al mooi, maar het kan nog eenvoudiger. Bij het toevoegen van een nieuwe snippet kon je ook de Trigger Text invullen. Stel dat je als Trigger Text "CFD" invoert. Wanneer je werkt in een template kun je dan CFD invoeren, gevolgd door CTRL + J, en de snippet is in je template geplaatst! Bij goed gebruik kan dit je een hoop tijd besparen! Let er hierbij wel op dat de Trigger Text hoofdlettergevoelig is.

En dan is er nog de mogelijkheid om variabelen aan een snippet toe te voegen. Dat betekent in de praktijk dat de snippet je een popup geeft om je te vragen naar de variabelen. Heb je die ingegeven, dan wordt de snippet inclusief de opgegeven waarden opgenomen in je template. Ik moet zeggen dat ik dit zelf weinig tot niet gebruik, maar ik denk zeker dat het voor sommige ontwikkelaars een handig extraatje is. Zo zou een CFQUERYPARAM er met variabelen als volgt uit kunnen zien (alleen de meest gebruikte CFSQLTypes heb ik opgenomen):

<cfqueryparam CFSQLType="$${CFSQLType:cf_sql_bit|cf_sql_integer|cf_sql_varchar|cf_sql_idstamp}" value="$${Value}" />

Zoals je kunt zien geeft deze snippet je twee variabelen, CFSQLType en Value. In het geval van CFSQLType vraagt deze variabele je om te kiezen uit een lijstje met mogelijkheden. In het geval van Value kun je zelf iets invullen. Je kunt deze velden ook leeglaten. Ook dan wordt de snippet geplaatst, maar dan zonder waarden.

Veel plezier met de snippets!

Over Morloff

Morloff ontwerpt en realiseert succesvolle webtoepassingen op het gebied van procesoptimalisatie, eCommerce en rapportage door de inzet van moderne webtechnieken, sociale media en zoekmachine optimalisatie.

over ons | diensten | portfolio | contact | route

naar website IJsmonster.nl naar website ICT intermediairs naar website marcelvanlangen.com

Twitter

Morloff

Cuneraweg 169a
3911 RH Rhenen

M +31 (0)6 - 515 96 189
W www.morloff.nl
E contactformulier

Morloff op Twitter Morloff op Facebook Morloff op LinkedIn Morloff via RSS