Standaard maten voor online banners

25-01-2013 | Marcel van Langen | Innovatie | zanox, banners, online, grootte, omvang

Bij het werken met Zanox heb ik iets geleerd wat ik me nog niet eerder had gerealiseerd. Bij het ontwerpen van een website moet je namelijk al rekening houden met standaard maten voor kolommen. Dit om te voorkomen dat je straks niet goed kunt deelnemen aan online bannerprogramma's, omdat je kolommen verkeerde maten hebben. In dit artikel vermelden we de meest voorkomende maten voor online banners.

Natuurlijk staat het je vrij om een banner te maken met een eigen hoogte en breedte. Daar is helemaal niets mis mee. Tenminste, zolang je niet gebruik maakt van externe leveranciers van banners. Want die leveranciers zullen zich veelal conformeren aan de min of meer standaarden op dit gebied. Voor die standaarden bestaat zelfs een organisatie, genaamd IAB (Interactive Advertising Bureau). Deze organisatie poogt onder andere bannerformaten te standaardiseren.

In de afgelopen tijd heb ik geschreven over het Zanox programma (zie dit artikel en dit artikel). Mijn website Ik ben een iPad is hier aangemeld, maar helaas kon ik de advertenties niet direct plaatsen vanwege de afwijkende maten in mijn eigen opmaak. Ik heb mijn lesje geleerd: vanaf nu maak ik alleen nog maar website die rekening houden met de standaard maten van banners!

Er zijn behoorlijk wat formaten die worden genoemd door het IAB, maar de belangrijkste maten (alles in pixels natuurlijk) zijn de volgende:

468 x 60
De standaard banner / full banner

120 x 60
De button

120 x 600
De skyscraper

160 x 600
De wide skyscraper

180 x 150
De rectangle

300 x 250
De medium rectangle

728 x 90
De super banner / leaderboard

Mijn advies: onthoud dit voor alle toekomstige websites die je gaat maken. Je weet nooit of een klant ooit besluit om advertenties op zijn website te plaatsen. Zo ja, dan kan de door jouw gemaakte website er maar beter klaar voor zijn. Een waarschuwing: er zijn nogal wat partijen die zich niets van deze maten aantrekken, en gewoon hun eigen formaten - afwijkende - hanteren. Maar goed, je kunt per slot van rekening vooraf niet overal rekening mee houden, nietwaar?

Over Morloff

Morloff ontwerpt en realiseert succesvolle webtoepassingen op het gebied van procesoptimalisatie, eCommerce en rapportage door de inzet van moderne webtechnieken, sociale media en zoekmachine optimalisatie.

over ons | diensten | portfolio | contact | route

naar website IJsmonster.nl naar website ICT intermediairs naar website marcelvanlangen.com

Twitter

Morloff

Cuneraweg 169a
3911 RH Rhenen

M +31 (0)6 - 515 96 189
W www.morloff.nl
E contactformulier

Morloff op Twitter Morloff op Facebook Morloff op LinkedIn Morloff via RSS