Hoe maak je een goede sitemap

02-03-2011 | Marcel van Langen | HTML, XHTML en CSS | sitemap, xml, google, vindbaarheid, SEO

Ik heb een haat-liefde verhouding met sitemaps. Ooit was het een doodzonde om ze te gebruiken, omdat ze een alternatief waren voor een goed gekozen navigatiestructuur. Maar zoals bekend heeft iedere website tegenwoordig een nieuwe doelgroep naast de reguliere gebruikers, namelijk de Googlebot. En deze o zo belangrijke robot moet je tevreden houden. En laat die robot nou gek zijn op sitemaps. Wij vertellen je hoe je te werk moet gaan.

Het internet beslaat miljoenen pagina's. De Googlebot indexeert deze pagina's. Aan de basis staat een uitgebreid algoritme, dat bepaalt welke sites hoe diep worden geïndexeerd. En dus kan het zomaar zijn dat Google niet je gehele website indexeert, maar slechts een deel of niet frequent genoeg. Gelukkig heeft Google voor webmasters een aantal hulpmiddelen beschikbaar, waarmee je het Googlebot gedrag (lichtelijk) kunt beïnvloeden. En de sitemap speelt hierin een belangrijke rol.

Eerst zal ik je laten zien hoe je een sitemap moet maken. Daarna gaan we deze aanmelden bij Google. We kunnen netjes een sitemap gaan maken, maar ook hiervoor zijn hulpmiddelen. Ontwikkelaars zorgen er natuurlijk voor dat de sitemap geautomatiseerd wordt aangemaakt, maar ik ga er hier even vanuit dat het nog handwerk is. Ook voor ontwikkelaars die sitemaps geautomatiseerd willen aanmaken is dit handige informatie.

We beginnen met een online tool om een basis sitemap te genereren, die we vervolgens gaan aanpassen en uitbreiden. Surf hiervoor naar XML-sitemaps.com en vul het formulier in. Deze levert vervolgens een volledig XML bestand op, genaamd sitemap.xml. Download deze en plaats deze in de root van je website. Open nu het XML bestand. Het bestand is op zich prima leesbaar. Als het goed is zie je een lijst met de pagina's. Je kunt deze aanvullen. Zorg er wel voor dat iedere URL op een nieuwe regel begint. Vervang verder de bovenste regels door het volgende stuk:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<urlset xmlns="http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9">

En voila, je sitemap.xml is gereed! Maar nu moet je de Googlebot nog wel even vertellen waar hij de sitemap kan vinden. Upload daarvoor het XML bestand naar de webserver en plaats deze in de root van je website. Ga hiervoor naar de Google Webmaster tools en log in (of maak eerst een account). Ben je hier nog nooit eerder geweest, meld dan eerst je website aan. Klik vervolgens op de site en ga naar Siteconfiguratie > Sitemaps. Voeg de volledige URL naar je sitemap toe.

Het duurt altijd even voordat Google de sitemap heeft opgehaald. Controleer dan ook na enige tijd of Google de sitemap inmiddels heeft gevonden. Zo ja, dan staat dat vermeld. Zat er een fout in je sitemap, dan zal Google je daarop wijzen en je tips geven om de sitemap in orde te maken. Was hij goed, dan zal Google haar Googlebot instrueren om de pagina's te indexeren. Herhaal deze handeling regelmatig om ervoor te zorgen dat Google goed bij is. Enne, geen URL's weglaten omdat je die al eerder hebt aangemeld. Google gaat er dan vanuit dat deze verwijderd zijn. Altijd dus een volledige sitemap.

Handig geworden? Je kunt nog veel meer met een sitemap. Zo kun je 'm ook gebruiken om aanmeldingen bij andere zoekmachines te regelen. Ga eens langs bij Bing bijvoorbeeld, een zoekmachine om in de gaten te houden. Of meld een sitemap direct aan via de browser via een zogenaamde Sitemap Ping. Genoeg tips, nu aan de slag!

Over Morloff

Morloff ontwerpt en realiseert succesvolle webtoepassingen op het gebied van procesoptimalisatie, eCommerce en rapportage door de inzet van moderne webtechnieken, sociale media en zoekmachine optimalisatie.

over ons | diensten | portfolio | contact | route

naar website IJsmonster.nl naar website ICT intermediairs naar website marcelvanlangen.com

Twitter

Morloff

Cuneraweg 169a
3911 RH Rhenen

M +31 (0)6 - 515 96 189
W www.morloff.nl
E contactformulier

Morloff op Twitter Morloff op Facebook Morloff op LinkedIn Morloff via RSS