Financiele functies Excel - deel 1 - TW

25-03-2013 | Marcel van Langen | Excel | financien, actuaris, fiscalist, accountant

Voor een project heb ik me moeten verdiepen in de financiele functies van Excel. En wat blijkt, Excel biedt tal van interessante functies die het leven van de fiscalist een stuk eenvoudiger maakt. Tijd voor een paar korte artikelen over de belangrijkste financiele functies van Excel! We beginnen met de functie TW om de toekomstige waarde te berekenen.

De functie TW staat voor Toekomstige Waarde. In de Engelse variant van Excel is deze functie beschikbaar als FV (Future Value). Met deze functie is het eenvoudig mogelijk om de toekomstige waarde van een investering te berekenen. De gedachte achter deze functie is dat er een basisbedrag is op een bepaald moment, en dat dit basisbedrag gedurende een bepaald aantal termijn wordt aangevuld met een storting tegen een bepaalde vaste rente.

Een voorbeeld kan een en ander verduidelijken. Stel dat we te maken hebben met de volgende situatie: Jan heeft een spaarrekening. Op 01-01-2013 heeft hij op deze rekening 1.000 Euro staan. Hij heeft met de bank afgesproken dat hij nog 30 termijnen lang aan het begin van de termijn 150 Euro zal storten op deze rekening. Hij ontvangt een vast rentepercentage van 5% per jaar op deze rekening.

We hebben nu alle benodigde informatie om de toekomstige waarde van deze investering te berekenen. We gebruiken hiervoor de volgende formule:

=TW(rente;termijnen;termijnbetaling;huidigewaarde;type)

Type is een optioneel veld, en geeft aan of de betaling aan het begin van de termijn wordt voldaan (dan dient daar het getal 1 te worden ingevuld) of aan het eind van de termijn (dan moet daar een 0 worden ingevuld). Let er ook op dat je consequent dezelfde termijnen gebruikt. Doe je maandelijkse stortingen, zorg er dan voor dat de termijnen en de rente ook in maanden is doorberekend. Op basis van bovengenoemde getallen is onze formule als volgt:

=TW(0,05/12;30;(-1*150);(-1*1000);1)

Zoals je kunt zien heb ik de rente berekend per maand. Ook zijn de termijnbetalingen en de huidige waarde omgezet in een negatief bedrag. Als je de stortende partij bent, wordt dit namelijk uitgedrukt in een negatieve waarde. Zou de bank waar je het geld hebt ondergebracht de berekening uitvoeren, dan zou het bedrag juist positief moeten worden vermeld. Op basis van deze berekening zal de toekomstige waarde 5.935,53 Euro zijn!

Over Morloff

Morloff ontwerpt en realiseert succesvolle webtoepassingen op het gebied van procesoptimalisatie, eCommerce en rapportage door de inzet van moderne webtechnieken, sociale media en zoekmachine optimalisatie.

over ons | diensten | portfolio | contact | route

naar website IJsmonster.nl naar website ICT intermediairs naar website marcelvanlangen.com

Twitter

Morloff

Cuneraweg 169a
3911 RH Rhenen

M +31 (0)6 - 515 96 189
W www.morloff.nl
E contactformulier

Morloff op Twitter Morloff op Facebook Morloff op LinkedIn Morloff via RSS