Financiele functies Excel - deel 3 - HW

04-04-2013 | Marcel van Langen | Excel | investering, actuaris, fiscalist, accountant, annuiteit, rente

Inmiddels zijn we beland bij het derde artikel uit de reeks financiele functies van Excel. We staan dit keer stil bij een functie die je waarschijnlijk niet vaak zult gebruiken, namelijk de functie HW. Hiermee bereken je de huidige waarde van een investering. Dat klinkt wellicht wat vaag, maar in dit artikel lichten we deze functie toe.

De functie HW staat voor Huidige Waarde. Als zodanig is deze functie dan ook de tegenhanger van TW, waarbij de toekomstige waarde van een investering wordt berekend. In de Engelse variant van Excel is deze functie beschikbaar als PV (Present Value). Bekeken vanuit een bank is deze functie goed te begrijpen. Als een bank u geld leent, belooft u om maandelijks een bedrag te storten. Met behulp van de functie HW kan de bank berekenen wat uw toekomstige stortingen NU voor waarde vertegenwoordigen. Terugrekenen dus! De formule ziet er als volgt uit:

=HW(rente;termijnen;termijnbetaling;toekomstigewaarde;type)

Type is een optioneel veld, en geeft aan of de betaling aan het begin van de termijn wordt voldaan (dan dient daar het getal 1 te worden ingevuld) of aan het eind van de termijn (dan moet daar een 0 worden ingevuld). Let er ook op dat je consequent dezelfde termijnen gebruikt. Doe je maandelijkse stortingen, zorg er dan voor dat de termijnen en de rente ook in maanden is doorberekend. Op basis van bovengenoemde getallen is onze formule als volgt:

Laten we een voorbeeld pakken om mee te rekenen. Stel dat Jan een mooie auto wil kopen. Hij weet al helemaal welke hij wil. Hij weet dat hij maandelijks 350 Euro over heeft om af te lossen.Hij wil de auto graag over 48 maanden aflossen. Hij weet verder dat bank 5% rente vraagt per jaar. Met deze waarden kan hij berekenen hoe duur de auto mag worden.

=HW(0,05/12;48;350;23000;1)

Zoals je kunt zien heb ik de rente berekend per maand. Op basis van deze berekening zal de huidige waarde 34.099,99 Euro zijn. Met deze kennis kan Jan goed de onderhandelingen met de bank aangaan. Hij weet nu dat hij voor zijn lening een auto van ongeveer 34.000 Euro kan betalen, dus dat zal ook het bedrag zijn dat de lening moet vertegenwoordigen!

Over Morloff

Morloff ontwerpt en realiseert succesvolle webtoepassingen op het gebied van procesoptimalisatie, eCommerce en rapportage door de inzet van moderne webtechnieken, sociale media en zoekmachine optimalisatie.

over ons | diensten | portfolio | contact | route

naar website IJsmonster.nl naar website ICT intermediairs naar website marcelvanlangen.com

Twitter

Morloff

Cuneraweg 169a
3911 RH Rhenen

M +31 (0)6 - 515 96 189
W www.morloff.nl
E contactformulier

Morloff op Twitter Morloff op Facebook Morloff op LinkedIn Morloff via RSS