Fade out een afbeelding in GIMP

07-07-2014 | Marcel van Langen | GIMP | fade out, overloop, overlopen, transparant

Misschien wel een van de meest gebruikte aanpassingen aan afbeeldingen is het naar de randen toe transparanter of witter maken. Vroeger was Microsoft's Image Composer een uitstekende omgeving om dat te realiseren, maar nu is het logischer om dit te doen in bijvoorbeeld Photoshop of het gratis alternatief GIMP.

Dit stappenplan heeft betrekking op GIMP versie 2.8.10, maar in eerdere versies werkt het soortgelijk. We beginnen natuurlijk met het openen van de betreffende afbeelding. Ga naar File > Open (of CTRL + O) en open het bestand.

Nu gaan we eerst een layer mask toevoegen. Je opent het Layers menu via CTRL + L. Er staat slechts 1 layer. Klik met de rechtermuisknop op die layer en kies vervolgens voor Add Layer Mask. Er verschijnt nu een dialoogvenster. Kies voor de optie White (Full opacity) en klik nu op Add. Je ziet nu een wit blok naast de afbeelding in het Layer schermpje.

Nu gaan we het daadwerkelijke effect maken. Klik met de rechtermuisknop op dat witte blok en zorg ervoor dat er een vinkje staat bij Edit Layer Mask. Nu is het zaak om ervoor te zorgen dat de voorgrondkleur zwart is en de achtergrondkleur wit. Ga hiervoor naar Windows > Dockable Dialogues > Colors. Hier kun je de beide kleuren instellen. Nu staat alles klaar.

Nu hebben we de Blend tool nodig. Ga hiervoor naar Tools > Paint Tools > Blend. Bij je cursor verschijnt nu een blokje. Nu ga je aan de kant van de afbeelding staan waar je de fade out wilt hebben. Klik hier op de afbeelding en sleep de cursor zo ver naar het midden van de afbeelding als je de fade out wilt hebben. Tip: houd CTRL ingedrukt voor een mooie rechte lijn. Als je nu de muisknop loslaat heb je de fade out!

Het enige dat je nu nog moet doen is de afbeelding opslaan. Zorg er natuurlijk wel voor dat je een type kiest dat transparantie toestaat, bijvoorbeeld PNG.

Over Morloff

Morloff ontwerpt en realiseert succesvolle webtoepassingen op het gebied van procesoptimalisatie, eCommerce en rapportage door de inzet van moderne webtechnieken, sociale media en zoekmachine optimalisatie.

over ons | diensten | portfolio | contact | route

naar website IJsmonster.nl naar website ICT intermediairs naar website marcelvanlangen.com

Twitter

Morloff

Cuneraweg 169a
3911 RH Rhenen

M +31 (0)6 - 515 96 189
W www.morloff.nl
E contactformulier

Morloff op Twitter Morloff op Facebook Morloff op LinkedIn Morloff via RSS