De geboorte van het ijsmonster - Deel 1

25-05-2012 | Marcel van Langen | eCommerce | webshop, ecommerce, starter, startup

De geboorte van het ijsmonster? Inderdaad, een rare titel. Maar het wordt vanzelf duidelijk. Geloof me. Morloff lanceert namelijk binnenkort alweer een online initiatief, op www.ijsmonster.nl. Een serie artikelen zal het ontstaan van deze webshop in detail volgen. Ik zal open vertellen over de keuzes, de mogelijkheden, de redenen. En nu dus deel 1.

Historie

Om dit verhaal te beginnen moeten we een flink aantal jaren terug. Naar 2001 om precies te zijn. Ik was op dat moment (net als nu) werkzaam als freelance ICT specialist. Een prima leven, maar ik miste op dat moment collega's. Bovendien had ik op dat moment een onweerstaanbare ambitie om eigenaar te zijn van een groeiend ICT bedrijf. In 2001 is mede daarom het bedrijf Prolific opgericht door ondergetekende, Willem Jan Kortleve en Frank van Eeken. Het begin was er!

Als specialist op het gebied van webtoepassingen konden we de ontluikende markt van eCommerce niet links laten liggen. Het idee voor een intern project was al snel geboren: een showcase webshop in LEGO producten! Dat wij zelf alledrie gek waren van LEGO was geen toeval... In 2006 was de website Maxtoys.nl een feit (helaas is deze website niet langer beschikbaar). Een mooie website met een in huis ontwikkelde backend. De webshop zelf werd een succes met veel orders, maar het leverde helaas onvoldoende nieuwe klanten op waar we zelf webshops voor mochten bouwen. In 2008 zijn we daarop gestopt met het online verkopen van LEGO. Een illusie armer, maar een hoop praktische ervaring rijker.

Prolific zelf begon goed te lopen. Zo goed zelf dat alle ideeen rondom de webshops in de ijskast verdwenen. In 2009 kwamen een aantal zaken samen. We kregen van een aantal klanten min of meer tegelijkertijd de vraag om een webshop voor hen te realiseren. Daarnaast waren we op dat moment met een adviesbureau aan het kijken of een WBSO subsidie ons kon ondersteunen. En tenslotte was er op dat moment binnen Prolific ruimte in de planning beschikbaar om mensen vrij te maken voor een intern project.

Mede ondersteund door de WBSO subsidie en 3 concrete projecten werd gestart met de bouw van ProShop, een professionele en zeer uitgebreide eCommerce oplossing voor de zakelijke markt. Met 3 man hebben we gedurende meerdere maanden gebouwd aan het systeem. De geboden functionaliteit was na oplevering van de eerste versie in productie indrukwekkend. Denk aan gedeelde productcatalogi, meertaligheid, complexe producttypen, staffelprijzen, support voor meerdere payment providers, mogelijkheid verkoop personificatie producten, affiliateprogramma, batch updates van voorraden etc. Het kon niet op.

We hadden ons vergist in de complexiteit, waardoor de planning behoorlijk was uitgelopen. Vooral het testproces had aanzienlijk meer tijd in beslag genomen dan we van tevoren hadden verwacht. Maar nadat de laatste problemen waren opgelost, hadden we wel een prachtig verkoopbaar product met direct een paar mooie implementaties (onder andere voor Stimorol en Milka). Vooral ingegeven door de beschikbare expertise hadden we gekozen voor een backend op basis van Adobe ColdFusion. De generieke bestelmodule was eveneens in ColdFusion ontwikkeld. Iedere webshop zelf was geschreven in Microsoft .Net, evenals de tussenlaag (in de vorm van webservices).

ProShop was goed, maar niet perfect. De keuze om delen van de webshop in verschillende talen te ontwikkelen had als belangrijkste nadeel dat updates keer op keer moeizaam verliepen. Bovendien bleef de orderportefeuille voor wat betreft webshops achter bij de verwachtingen. En niet onbelangrijk: in 2011 heb ik mijn werkzaamheden bij Prolific beeindigd en ben ik gestart met Morloff!

Over Morloff

Morloff ontwerpt en realiseert succesvolle webtoepassingen op het gebied van procesoptimalisatie, eCommerce en rapportage door de inzet van moderne webtechnieken, sociale media en zoekmachine optimalisatie.

over ons | diensten | portfolio | contact | route

naar website IJsmonster.nl naar website ICT intermediairs naar website marcelvanlangen.com

Twitter

Morloff

Cuneraweg 169a
3911 RH Rhenen

M +31 (0)6 - 515 96 189
W www.morloff.nl
E contactformulier

Morloff op Twitter Morloff op Facebook Morloff op LinkedIn Morloff via RSS