Omzetbelasting (BTW) over verzendkosten

18-05-2012 | Marcel van Langen | ColdFusion | belastingdienst, ecommerce, webshop, verzendkosten

Bijna iedere webshop rekent verzendkosten door aan de klant. Deze verschijnen ook als aparte regel op de factuur. Voor veel (toekomstige) webondernemers is het echter niet duidelijk of over de verzendkosten nu BTW moet worden berekend. Wellicht is deze verwarring deels te wijten aan het feit dat op postzegels ook geen BTW wordt berekend. We zetten het even voor je op een rijtje.

Kijk maar eens op de factuur van een webshop naar keus. In veel gevallen wordt daar de standaardprijs voor het versturen van pakketten door PostNL overgenomen. Op het moment van schrijven is dat 6,75 Euro voor een standaardpakket tot 10 kilo. Maar waar veel ondernemers niet bij nadenken, is dat de BTW over deze verzending niet kan worden teruggevorderd. Men betaalt 6,75 voor de verzending, en ziet hiervan via de BTW geen rode cent terug.

Op zich is dat niet zo'n probleem, ware het niet dat de ondernemer wel BTW over de verzendkosten moet doorberekenen aan haar klanten. Uitgaande van 19% BTW zou het bedrag aan verzendkosten dus eigenlijk niet 6,75 moeten zijn, maar iets meer dan 8 Euro. Nou snap ik dat veel webshops ervoor kiezen het bekende bedrag van 6,75 Euro door te rekenen aan klanten. Maar dan moeten diezelfde ondernemers er wel rekening mee houden dat over de verzendkosten wel BTW verschuldigd is. En dat ze daarmee wel een verliespost hebben geintroduceerd in hun bedrijfsmodel.

Nu houden de meeste ervaren online ondernemers hier rekening mee. Maar zeker startende webshop eigenaren weten vaak niet dat ook over de verzendkosten omzetbelasting of BTW is verschuldigd. Een eventuele belastingcontrole zal dit direct aan het licht brengen. Een beangstigende gedachte, omdat niet alleen het bedrag dan alsnog moet worden betaald, maar ook nog eens een fikse boete kan worden uitgedeeld. Houd hier dus rekening mee!

Een vervolgvraag is welk BTW tarief u moet hanteren voor de verzendkosten. Hierover verschillen de meningen. Er zijn ondernemers die standaard met 19% rekenen (op het moment van schrijven het hoogste BTW tarief), maar er zijn ook ondernemers die uitgaan van het BTW tarief van de betreffende goederen. Dit kan dan 6% zijn, maar ook 0% (bijv. bij levering aan bepaalde organisaties, bij bepaalde producten of bij bepaalde internationale zendingen). Betreft het zendingen met daarin producten met verschillende BTW tarieven, dan wordt veelal gekozen voor het hoogste BTW tarief en niet voor het gemiddelde BTW tarief.

Over Morloff

Morloff ontwerpt en realiseert succesvolle webtoepassingen op het gebied van procesoptimalisatie, eCommerce en rapportage door de inzet van moderne webtechnieken, sociale media en zoekmachine optimalisatie.

over ons | diensten | portfolio | contact | route

naar website IJsmonster.nl naar website ICT intermediairs naar website marcelvanlangen.com

Twitter

Morloff

Cuneraweg 169a
3911 RH Rhenen

M +31 (0)6 - 515 96 189
W www.morloff.nl
E contactformulier

Morloff op Twitter Morloff op Facebook Morloff op LinkedIn Morloff via RSS